Cognitieve therapie
Cognitieve (gedrags)therapie is afgeleid van het Latijnse woord "cognosco," wat "weten" of "kennen" betekent. Cognities zijn jouw gedachten over leefsituaties of problemen. Cognitieve therapie gaat om het begrijpen, herkennen en weten, waarmee je je gedrag kunt veranderen of anders naar een lastige situatie kunt kijken. Door problemen en situaties te herkennen, kun je beginnen met het zoeken naar oplossingen of anders naar het leven te kijken.
Hoe werkt cognitieve therapie?
Cognities verbinden je gevoelens en gedrag, en bepalen je denksysteem. Je gedachten beïnvloeden je gevoelens. Als je je hier meer bewust van wordt, krijg je handvatten om zaken anders te ervaren en aan te pakken.
In ons gesprek onderzoeken we samen welke gedachten je hebt over jezelf en anderen. We bekijken in hoeverre je gedachten op de realiteit berusten. De nadruk ligt op het aannemen van andere, meer positieve gedachten. Door je cognities/denksysteem te beïnvloeden, kun je je gevoelstoestand in positieve zin veranderen. Dit resulteert in positieve veranderingen in je doen en laten en een vermindering van klachten. Niet-functionele gedachten kunnen nader worden beschouwd en verworpen.
Ik let hierbij ook op de balans tussen rationeel denken en emotionele ervaringen. Als één van deze de overhand heeft, komt de andere te weinig aan bod, wat niet goed is bij het verwerken van problemen.
Mogelijke klachten bij onprettige cognities of een negatief denksysteem:
-
Stress
-
Onzekerheid en faalangst
-
Negatieve zelfwaardering
-
Dominantie van het ego, waardoor relaties niet goed tot stand komen of onprettig verlopen
-
Piekeren
-
Boosheid en prikkelbaarheid
-
Onvermogen goed te communiceren in familie en werk
-
Depressie