Exposure therapie

Exposure therapie is een methode om traumatische ervaringen te verwerken. Het doel is om het trauma om te zetten van een negatieve ervaring naar iets wat buiten jezelf geplaatst kan worden.

 

Deze methode is bedoeld voor mensen met een angststoornis, voortgekomen uit een traumatische ervaring.

 

Imaginatie


De kunst van het hanteren van innerlijke beelden. Verbeelden is het krachtigste psychologische middel dat er bestaat. Verbeelden is immers de manier waarop de geest informatie codeert, opslaat en verwerkt. Wat mensen werkelijk zijn is, dan ook te vinden in hun innerlijke beelden.

 

Het is het terrein waar geest, lichaam en concreet gedrag het meest beïnvloed (kunnen) worden. Imaginatie wordt ook wel visualisatie, geleide verbeelding of dagdroom en symbooldrama genoemd en wordt in vele therapieën en coachingen toegepast. Er zijn vele verschillende imaginatie-technieken en meerdere wijzen waarop een imaginatie begeleid kan worden.

 

Beelden spreken vaak meer dan woorden. Denk eens aan: ‘het leek wel een orkaan, zijn optreden’, of ‘ik voel me als in een donkere put’. Ook bij een groep, team of organisatie spelen beelden een essentiële rol met betrekking tot de samenwerking, de veerkracht en de vitaliteit.

Lees meer

Werkwijze van Exposure therapie

Exposure therapie wordt ingezet om trauma’s te behandelen. Ik vraag de cliënt om stapsgewijs naar datgene waar hij of zij het meest bang voor is toe te gaan. Wanneer de cliënt de angst ervaart, herbeleeft hij of zij geleidelijk de lichamelijke gewaarwordingen van deze angstaanval. Hierdoor went de cliënt aan dit gevoel, waardoor het trauma en de angst/pijn buiten het lichaam en de geest worden geplaatst. Dit resulteert erin dat de angst voor een paniekaanval of het trauma in beangstigende situaties niet meer wordt opgeroepen en langzaam uitdooft. De basis van deze techniek is het oproepen van verbeelding (imaginatie) om de angst te verwerken.

 

Over trauma’s

Angststoornissen kunnen een grote impact hebben op het leven. Ze kunnen op verschillende manieren ontstaan. Wanneer we ernstige angstgevoelens hebben, proberen we deze gevoelens zoveel mogelijk te vermijden. Door deze vermijding ontstaat een stoornis in het mentale functioneren: het vermijden van angst en paniek zorgt op korte termijn voor minder angst, maar houdt de angststoornis op lange termijn in stand. Dit kan ertoe leiden dat je leefwereld langzaam kleiner wordt, om de angst maar niet onder ogen te hoeven zien.

 

Ik kan je helpen deze angst te overwinnen, zodat je je normale en vertrouwde leven weer kunt oppakken.

 

Herken je de bovenstaande problemen? Wil je van je angst afkomen en wil je dat ik je daarbij begeleid? Neem dan contact met me op via het contactformulier.

Ik verwelkom je graag in mijn praktijk in Veghel. Ik werk voornamelijk in de regio Oost-Brabant, waaronder Den Bosch, Eindhoven, Uden en Veghel.

Neem contact op